top of page
bgImage.jpg

Diensten

Bereiken set point gewicht

Vaak zijn mensen gefocust op een bepaald getal op de weegschaal. Een BMI zegt echter niet alles. Samen gaan wij op zoek naar een levensstijl die bij jou past. We zorgen ervoor dat je stapsgewijs gezond gedrag gaat vertonen zonder dat je jezelf daarbij regels moet opleggen die toch niet vol te houden zijn. Het doel is om tot het gewicht te komen dat bij jou persoonlijk past. 

Eetstoornissen

Eetstoornissen ontstaan niet zomaar. Verschillende biologische, socio-culturele en psychologische factoren spelen een rol. Ook hun functie is een stuk genuanceerder dan het bereiken van een bepaald eetpatroon of gewicht. De eerste stap is dan ook niet het aanpassen van het menu; wel het opbouwen van een vertrouwensband tussen zorgvrager - en verlener om samen stapsgewijs sterker te worden dan de stem van de eetstoornis.

Medische diëten

Wat we eten bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen; niet alleen mentaal maar ook fysiek. Het kan dus dat iets in je voeding je lichamelijke klachten bezorgt. Voorbeelden zijn gluten bij coeliakie of bepaalde FODMaP's bij het prikkelbare darmsyndroom. Tenslotte kan je voedingspatroon ook je lichamelijke conditie aan het beïnvloeden zijn zonder dat je daar meteen klachten van hebt. Denk maar een een hoge cholesterol of bloeddruk. Ingrijpen voor de situatie uit de hand loopt, is dan de boodschap. Ook hiervoor kan je bij mij terecht

Sport

Voldoende bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Wie echter heel veel/professioneel sport en zowel gezond wil blijven als zijn of haar sportprestaties optimaliseren, heeft aangepaste voeding nodig. Maar hoe doe je dat dan? Zijn het de eiwitten (proteïneshakes) of de koolhydraten (spaghetti) die je spieren voeden? Of zijn ze het beiden of juist geen van beiden? Zijn supplementen nuttig of hebben ze geen of zelfs een nadelig effect? Als sportvoedingsadviseur bied ik graag het antwoord op deze en op al jouw andere vragen over de juiste voeding voor jouw specifieke sport.

Baby's en (jonge) kinderen

Dat kinderen soms vervelend doen over eten of dat ze eens een maaltijd overslaan, kan geen kwaad. Vaak wordt hier echter verkeerd mee omgegaan. Als ouder maak je je zorgen omdat je kind niet eet en je zal hem of haar dan ook snel iets anders aanbieden. Deze reactie is begrijpelijk, maar in het kader van voedingsopvoeding gezien volledig fout. Deze en andere 'foute' reacties kunnen blijvende voedingsproblemen in de hand werken.

Een vraag over de voeding van uw kinderen? Willen weten of u wel goed omgaat met zijn of haar 'grillen' rond voeding? Of vermoedt u dat er al een echt voedingsprobleem is? Aangezien ik een bijkomend diploma in de kinderdiëtetiek heb, sta ik u graag bij.

Naast mijn opleiding in de kinderdiëtetiek volgde ik in 2020 verschillende bijscholingen rond babyvoeding. Ook voor de allerkleinsten kan u dus bij mij terecht.

Coaching

Berekenen welke en hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt en dit in een dagschema gieten, kan een onderdeel zijn van wat ik voor je kan betekenen. Deze handeling is echter niet altijd nodig. Meer nog: Ze vindt zelfs vaker niet dan wel plaats. Strikte regels werken immers maar zelden op lange termijn. Wat wel bij elk soort begeleiding hoort is coaching. Mijn vaardigheden op dit vlak schaafde ik bij door bij een gedragstherapeut een coachingstraject te volgen. Zij leerde me ook de ACT-principes aan. ACT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie die me ondermeer helpt om jouw niet-helpende gedachten te herkennen, jou deze zelf te laten opmerken en uiteindelijk om hiermee iets anders te doen dan ze gewoon te volgen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij "emotie-eten". 

Hoe ik te werk ga 

Hoewel ik in eerste instantie diëtist ben, noem ik mezelf ook vaak coach. Met deze benaming wil ik me zeker niet vergelijken met psychologen. Voor zaken zoals traumaverwerking, verslavingsproblematiek en angststoornissen zal ik je dan ook doorverwijzen naar iemand die daar de juiste opleiding voor heeft gevolgd. Toch doe ik in mijn praktijk meer dan enkel maar voedingsadvies geven. Zo hou ik rekening met heel je levensstijl. Ik gebruik hiervoor het acroniem A.L.LE.S. (afwisselend eten, leuk bewegen, lief zijn voor jezelf, emoties hanteren en slaap).). Al deze onderdeeltjes beïnvloeden elkaar en bepalen samen hoe jij je voelt. In ons eerste gesprek (het zogenaamde intakegesprek dat minstens één uur duurt) zien we hoe het bij jou met al deze zaken gesteld is. We exploreren ook jouw hulpvraag en bekijken dan of ik met mijn kennis en ervaring daar een antwoord op kan bieden.  Zelfs als dit zo blijkt te zijn, is het nog steeds niet mijn bedoeling vanaf dan de juf met het belerende vingertje te zijn. Jij bepaalt naar waar je wil gaan en hoe je deze reis wilt ondernemen. Ik geef aan via welke wegen dit volgens mij het vlotst gaat verlopen, maar jij bepaalt nog steeds of en welke aanwijzingen je hiervan opvolgt. Ik ben de GPS, jij bestuurt de auto. 

bottom of page